Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Wo Kaffee serviert wird, da ist Anmut, Freundschaft und Fröhlichkeit! (Ansari Djerzeri Hanball Abd-al-Kadir, arabischer Scheich, 16. Jh.)

Geschichten vom Nachbarland

 

Hollandse mensen en planten, alles met koffie!

Zodra ik over het buurland vertel, gaan mijn ogen direkt glanzen en mijn hart klopt sneller. Er is echter nog iets anders aan de hand! Ik merk aan mijn bewegingsapparaat en mijn zintuigen, dat alles zich wil instellen op fietsen! D.w.z. alles in mij is opeens in een soort “Pas op!” modus. Holland is toch zo vol met fietsen in vele soorten en modellen, waar de mensen op hun gemak op zitten om zich zeer snel voort te bewegen. Met veel vaart kunnen ze om iedere hoek en uit alle richtingen komen.
Maar er is nog iets anders wat men als bezoeker beslist dient te weten. Ten alle tijde kan er een deur opeens geopend worden en kan er een vrouw met een potje naar buiten rennen. Die vrouw kijkt schichtig om zich heen en strooit iets over de plantjes, die voor haar huis tegen de muur gepoot zijn, en gaat weer snel naar binnen. Men verbaast zich en kijkt eens wat precieser toe! Daar staan waarempel bloemen, struiken kleine fruitboompjes of men ziet een piepklein snoeptuintje, alles direkt tegen het huis geplakt, ook nog iets gezonds voor de middagpauze.
Zou ik ook zo met mijn plantjes om kunnen gaan? Een dame in een kunsthandel te Delft was zo vriendelijk om me opheldering te geven. Zij gebruikte niets anders als koffiedik! Dat is toch iets moois, want eerst genoot ze van haar koffie en daarna kregen de planten het koffiedik. Dat heeft me direkt overtuigd, mensen en planten in Nederland genieten allebei van koffie!
Af en toe moet ik terugdenken aan deze leuke ontmoeting, als ik ons koffiedik aan rozen, rhododendrons, kruiden en fruitbomen geef. En inderdaad, alles groeit beter en ontwikkelt zich mooier! Deze wetenschap geef ik heel graag door!
Ja, koffiedik voor de planten! Maar eerst koffie voor de mensen! “Bemest” hij ons ook? Zeker is echter, als men met de neus op de grond en de handen in de aarde woelt, hoe goed en verbindend, het ruikt naar koffie.
Hier en daar mooie planten en de geur van koffie!

 

(Übersetzung: Henk Rietberg)